بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته چیست؟

با از دست دادن یک یا چند تا از دندان‌های دائمی این سوال برای افراد پیش می‌آید که بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته چیست و هزینه آن چقدر است؟ پاسخ به این سوال به بودجه، نظر پزشک و نیاز دهان و دندان شما بستگی دارد؛ زیرا امروزه از روش‌های متنوعی برای پر شدن جای خالی دندان کشیده شده استفاده می‌شود.  برای مثال این که چه تعداد از دندان‌های خود را از دست داده یا اینکه دو طرف جای دندان کشیده شده دندان داشته باشید یا خیر، بر انتخاب روش جایگزین دندان خالی تاثیر می‌گذارد. از طرفی هزینه جراحی دندان با توجه به روشی که انتخاب می‌کنید، متفاوت است. اگر برایتان سوال شده که جای خالی دندان را چطور پر کنیم در این مقاله همراه ما باشید تا کامل به این سوال پاسخ دهیم.

چرا جای خالی دندان را باید پر کنیم؟

اگر به فکر گذاشتن جایگزین دندان کشیده شده هستید، ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که چرا باید جای خالی دندان را پر کنیم؟ جدا از بحث زیبایی، باقی‌ماندن جای خالی دندان بدون جایگزین، عوارض زیادی دارد. حتی ممکن است باعث تغییر فرم صورت یا مشکلات گوارشی شود. استفاده از بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته یک سرمایه‌گذاری ارزشمند است که ضرورت آن حس می‌شود. هیچکس دوست ندارد با جای خالی دندان، زیبایی خود را از دست داده یا دیگر نتواند مثل قبل غذا بخورد. به‌علاوه توجه به دندان‌های عقب به اندازه دندان‌های جلو مهم است.  با مراجعه به دندانپزشک اگر ریشه دندان شما باقی‌مانده باشد، از ترکیب روش‌های پر کردن، عصب‌کشی و روکش استفاده می‌شود. اگر قرار است دندان شما کامل کشیده شود، یکی از روش‌های جایگزین دندان افتاده به شما توصیه می‌شود.

عوارض باقی ماندن جای خالی دندان بدون جایگزین

اگر به فکر جایگزین دندان خالی نباشید، با عوارض زیادی مواجه می‌شوید. جای خالی دندان، محلی برای گیر کردن ذرات غذا، جمع شدن پلاکت و افزایش فعالیت باکتری‌هاست. همچنین با فشار آمدن روی دندان‌های مجاور، احتمال کج شدن آن‌ها وجود دارد. بنابراین مشکلی که با یکی از انواع روش جایگزین دندان حل می‌شود، ممکن است بزرگ‌تر و هزینه ارتودنسی یا جراحی فک هم به آن اضافه شود. در ادامه مهم‌ترین عوارض باقی ماندن جای خالی دندان بدون جایگزین را بررسی کردیم:

تحلیل استخوان فک

یکی از عوارض جدی جای خالی دندان که در صورت عدم جایگزینی رخ می‌دهد، تحلیل استخوان فک است. بر اثر از دست دادن یک یا چند دندان، حجم استخوان فک کاهش پیدا می‌کند و ضعیف می‌شود. این فرایند که رزرپشن استخوانی نام دارد، به مرور باعث کاهش حجم استخوان و محدود شدن فضای مورد نیاز برای کاشت ایمپلنت می‌شود. بنابراین طول درمان شما افزایش پیدا می‌کند و احتمال نیاز به جراحی هم وجود دارد.

تغییر فرم صورت و افتادگی گونه‌ها

عدم استفاده از جایگزین دندان کشیده شده بر زیبایی صورت شما تاثیرگذار است. بی‌دندانی به‌عنوان یکی از مشکلات جدی دهانی می‌تواند باعث افتادگی گونه‌ها و تغییر فرم صورت شود؛ اما داشتن دندان‌های کامل و سالم، ساختار صورت شما را حفظ می‌کند. از طرفی داشتن دندان‌های سالم و مرتب باعث می‌شود فرم لب و خطوط لبخند به همان شکل طبیعی خود باقی بمانند. در مقابل عدم وجود دندان‌ها، شکل و اندازه فک را تغییر می‌دهند.

جابه‌جایی دندان‌های مجاور و مشکلات بایت

عدم استفاده از جایگزین دندان شکسته یا از دست رفته، با ایجاد یک فضای خالی باعث جابه‌جایی دندان‌های مجاور در طی زمان می‌شود. این اتفاق روی شکل فک تاثیر گذاشته و منجر به انحراف دندان‌های مجاور یا تغییر تراز برخی از دندان‌ها می‌شود. همچنین مشکلات بایت یا مال اکلوژن را به همراه دارد؛ یعنی ممکن است باعث تغییر در تراز دندان‌ها، مشکلات در جویدن، افزایش خطر فرسایش دندان‌های دیگر، بی‌خوابی یا درد مفصلی شود.

مشکلات گوارشی به دلیل ناتوانی در جویدن صحیح

برای جویدن و خرد کردن غذا به دندان‌های سالم احتیاج دارید. پس اگر به فکر جایگزین دندان از دست رفته نباشید، به‌دلیل ناتوانی در هضم و جذب غذا دچار مشکلات گوارشی می‌شوید. ناتوانی در جویدن غذا با اثر بر سیستم گوارش، به مرور باعث بیماری‌های گوارشی و اختلال در عملکرد معده می‌شود. همچنین ممکن است دل‌درد‌های شدیدی به‌دنبال داشته باشد.

انواع روش‌های جایگزین دندان

بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته با معاینه وضعیت استخوان فک، بافت لثه و شرایط عمومی بیمار مشخص می‌شود. پس اگر برایتان سوال شده که جای دندان کشیده شده چی بزاریم باید بگوییم که دندانپزشک متناسب با بودجه و نیاز دهان و دندان شما، بهترین روش جایگزین دندان خالی را پیشنهاد می‌دهد.  دندان مصنوعی، ارزان‌ترین و پرعارضه‌ترین روش ترمیم است و ایمپلنت دندان به‌عنوان گران‌ترین، ماندگارترین و کم‌عارضه‌ترین روش شناخته می‌شود. البته برای پر کردن جای خالی دندان از روش‌های مختلفی مانند بریج دندان، پروتز پارسیل، اوردنچر و… هم استفاده می‌شود.

بهترین روش برای شرایط مختلف افراد

انتخاب بهترین جایگزین دندان کشیده شده با توجه به شرایط مختلف افراد، متفاوت است. اگر برایتان سوال شده جای دندان خالی را با چی پر کنیم باید بگوییم که معمولا دندانپزشک، شما را برای استفاده از دندان مصنوعی ثابت و پروتز دندان متحرک یا کاشت ایمپلنت، بریج دندان و… راهنمایی می‌کند.  به این صورت که متناسب با شرایط دهان و دندان چند روش پیشنهاد و آن‌ها را از نظر قیمت، ماندگاری، دوره نقاهت و نیاز یا عدم نیاز به جراحی مقایسه می‌کند؛ اما در نهایت انتخاب روش نهایی به خود شما بستگی دارد. همچنین در برخی شرایط دندانپزشک تشخیص می‌دهد که آیا به روش جایگزینی نیاز دارید یا خیر. برای مثال پُر کردن جای دندان عقل کشیده شده به نظر پزشک وابسته است. در ادامه بهترین روش برای پر شدن جای دندان کشیده شده را در شرایط مختلف افراد بررسی کرده‌ایم:

اگر فقط یک دندان از دست داده‌اید

در صورتی که فقط یک دندان از دست داده‌اید، بریج دندان بهترین روش جایگزین دندان افتاده است که نسبت به کاشت ایمپلنت هزینه مناسب‌تری دارد. در این روش دو تاج دو طرف فضایی که دندان شما از دست رفته، قرار می‌گیرد. همچنین کاملا ثابت و متحرک است و دچار لغزش یا شل شدن نمی‌شود.  اگر می‌خواهید به‌راحتی صحبت کنید و غذا بخورید، بریج دندان یک روش نسبتا طبیعی است که از آسیب‌دیدگی و جابه‌جایی دندان‌های مجاور جلوگیری می‌کند. البته برای این روش، قوی و سالم بودن دندان‌های کناری خیلی مهم است؛ زیرا احتمال شکستن یا شل شدن بریج بر اثر جویدن غذا‌های سفت وجود دارد. برای حفظ سلامت بریج‌ها باید به کمک مسواک و نخ دندان، دهان را تمیز نگه دارید و هر چند وقت یک‌بار لثه‌های خود را معاینه کنید.

اگر چند دندان از دست داده‌اید

اگر چند دندان از دست داده‌اید، دیگر نمی‌توانید از روش بریج دندان استفاده کنید. در این روش باید دو طرف جایگزین دندان خالی پُر باشد. به همین دلیل ایمپلنت پیشنهاد می‌شود که قیمت بالایی دارد؛ اما در عوض کم‌عارضه و بادوام است. در این روش یک پیچ (ایمپلنت) به استخوان فک وارد و به‌عنوان پایه برای نصب پروتز دندانی ثابت استفاده می‌شود.  این پایه اغلب از جنس تیتانیوم بوده و به‌دلیل ادغام با استخوان فک و قوی بودن، به‌عنوان یک جایگزین دائمی برای دندان طبیعی کاربرد دارد. همچنین علاوه‌بر بهبود قابلیت جویدن و صحبت کردن، استخوان فک را حفظ می‌کند و تاثیر مثبتی بر زیبایی و اعتمادبه‌نفس شما دارد. یکی دیگر از روش‌های جایگزین دندان شکسته یا خالی، پروتز پارسیل یا دندان مصنوعی تکه‌ای است. این روش برای افرادی که برخی از دندان‌های خود را از دست داده‌اند، طراحی شده و شامل دندان‌های مصنوعی است که متصل به یک پایه پلاستیکی یا فلزی هستند. پروتز‌های پارسیل که قابلیت جابه‌جایی دارند، نسبت به ایمپلنت هزینه کم‌تری داشته و به افراد با بودجه محدود پیشنهاد می‌شوند. به‌علاوه می‌توانند به‌طور همزمان جای خالی چند دندان از دست رفته را پُر کنند.

اگر همه دندان‌ها را از دست داده‌اید

اوردنچر یکی از بهترین روش‌های جایگزین دندان افتاده است که ترکیبی از ایمپلنت‌های دندانی و پروتز‌های دندانی سنتی محسوب می‌شود. در این روش، پروتز‌های دندانی متحرک با اتصال به ایمپلنت‌های کاشته‌شده در استخوان فک، پایداری و استحکام فک را افزایش داده و باعث بهبود عملکرد جویدن می‌شوند. همچنین قابلیت جابه‌جایی داشته و می‌توانند برای تمیز کردن از دهان خارج شوند.

اگر هزینه برای شما مهم است

از میان دندان‌ مصنوعی ثابت و متحرک می‌توان گفت پروتز‌های مصنوعی متحرک، بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته برای کسانی هستند که بودجه محدودی دارند. این پروتز‌ها مجموعه‌ای از دندان‌های مصنوعی را شامل می‌شوند که با اتصال به یک پایه پلاستیکی یا اکریلیک، همه یا بخشی از قوس دندانی را پوشش می‌دهند.  پروتز‌های مصنوعی که نسبت به بریج‌های دندانی و ایمپلنت‌ها هزینه کم‌تری دارند، به‌صورت سفارشی ساخته و جایگزین چند دندان یا همه دندان‌های فک می‌شوند. همچنین این دندان‌ها متحرک هستند و می‌توان آن‌ها را برای پاکسازی از دهان خارج کرد.
مقایسه مزایا و معایب روش‌های جایگزینی دندان از دست رفته
روش جایگزین مزایا معایب 
ایمپلنت  پایداری و ماندگاری، حفظ استخوان فک، پایداری و عملکرد مشابه با دندان‌های طبیعی، تاثیر مثبت بر اعتمادبه‌نفس و زیبایی هزینه بالا، نیاز به جراحی، نیاز به مراقبت دوره‌‌ای، محدودیت در برخی موارد پزشکی 
پروتز پارسیل  هزینه کم‌تر، فرآیند غیرتهاجمی، جایگزینی چند دندان، قابلیت جابه‌جایی و راحتی پایداری کم‌تر، نیاز به مراقبت بیش‌تر، ظاهر کم‌تر طبیعی، تاثیر بر دندان‌های مجاور
اوردنچر پایداری و استحکام بیشتر، بهبود عملکرد جویدن، حفظ استخوان فک، راحتی و تطبیق بهتر  هزینه بالا، نیاز به جراحی، نیاز به مراقبت منظم، دوره درمان طولانی
بریج دندان  ظاهر طبیعی، استحکام و پایداری بیشتر، بهبود عملکرد جویدن و صحبت کردن، دوره نقاهت کوتاه  طول عمر پایین، احتمال آسیب به دندان‌های مجاور، دشواری تمیز کردن، تحلیل استخوان
پروتزهای مصنوعی  هزینه کم‌تر، فرآیند غیرتهاجمی، قابلیت جابه‌جایی و راحت تمیز کردن، جایگزینی چند دندان به‌طور همزمان  کاهش توانایی جویدن، پایداری و ثبات کم‌تر، تاثیر بر نحوه گفتار، نیاز به تنظیم و تعویض مکرر 

هزینه‌های جایگزین دندان در سال ۱۴۰۳

هزینه جایگزین دندان از دست رفته به نوع درمان، کیفیت مواد، شرایط بیمه، تعداد جلسات، موقعیت جغرافیایی و تجربه و تخصص دندانپزشک بستگی دارد. از طرفی وضعیت سلامت دهان و دندان بیمار می‌تواند هزینه کاشت دندان را کاهش یا افزایش دهد. در اسفند ۱۴۰۳، قیمت پروتز مصنوعی تکی با توجه به نوع پروتز در بازه ۳ تا ۶ میلیون تومان است. همچنین قیمت هر واحد ایمپلنت حدود ۱۶ تا ۳۶ میلیون تومان است و هزینه پروتز پارسیل برای هر فک، بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون تخمین‌ زده می‌شود.  شما می‌توانید در هر زمان از سال با مراجعه به تاپیک‌های بهترین جایگزین دندان کشیده شده نی نی سایت از جدیدترین قیمت‌ها اطلاع پیدا کنید؛ اما به‌دلیل امکان وجود خطا در قیمت‌های اعلامی از سوی کاربران در چنین سایت‌هایی بهتر است از دندانپزشکان ماهر و باتجربه مشورت بگیرید. برای مثال می‌توانید پیش از گرفتن نوبت از کلینیک دندانپزشکی مستر دندان از طریق تماس با شماره ۰۹۳۳۲۶۲۴۳۰۰ به‌صورت رایگان مشاوره بگیرید.

نتیجه گیری

در این مقاله بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته را بررسی کردیم و با مزایا و معایب درمان‌های مختلف آشنا شدیم. در پایان باید بگوییم که انتخاب روش درمانی مناسب به وضعیت سلامت دهان و دندان و بودجه شما بستگی دارد. برای مثال بریج دندان بهترین روش برای جایگزینی یک دندان از دسته رفته است؛ اما اگر به دندان‌های بیش‌تری نیاز باشد، از پروتز‌های مصنوعی ثابت یا متحرک استفاده می‌شود.  دندانپزشک با معاینه شما روش‌های مدرن جایگزینی دندان را پیشنهاد می‌دهد. همچنین با ارائه مشاوره راجع به ماندگاری، دوره نقاهت و هزینه هر درمان انتخاب نهایی را به شما واگذار می‌کند. اگر شما هم دندان‌های خود را از دست داده‌اید و به فکر بهترین راه برای جایگزینی آن‌ها هستید، می‌توانید با اخذ نوبت اینترنتی از کلینیک مستر دندان و مراجعه حضوری، توسط دندانپزشکان ماهر و باتجربه این مجموعه معاینه و از خدمات باکیفیتی بهره‌مند شوید.  در مستر دندان روش‌های جایگزین متنوعی به‌عنوان بهترین جایگزین دندان کشیده شده یا از دست رفته ارائه می‌شوند و دندانپزشکان با توجه به شرایط بیمار، بهترین روش را انتخاب می‌کند. شما می‌توانید در بخش دیدگاه همین صفحه سوالات خود را درباره بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته بپرسید تا کارشناسان ما در کلینیک مستر دندان، شما را راهنمایی کنند. سوالات متداول ۱. آیا باید جای خالی دندان را پر کنیم؟ اگر پر نکنیم چه اتفاقی می‌افتد؟ بله، در صورت عدم پر کردن جای خالی دندان ممکن است دچار مشکلاتی مانند کج شدن دندان‌های مجاور، تحلیل استخوان فک، مشکلات گوارشی، تغییر فرم صورت و افتادگی گونه‌ها شوید. ۲. بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته چیست؟ بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته با توجه به وضعیت سلامت دهان و دندان شما مشخص می‌شود. با این حال با مقایسه ایمپلنت و بریج می‌توان متوجه شد که کاشت ایمپلنت، کم‌عارضه‌ترین و ماندگارترین روش است که باعث شبیه‌سازی عملکرد و ظاهر طبیعی دندان‌ها می‌شود. ۳. ایمپلنت دندان بهتر است یا بریج؟ با توجه به اینکه در روش بریج، دندان‌های مجاور تراشیده می‌شوند، کاشت ایمپلنت گزینه بهتری است و هزینه بالاتری هم دارد. ۴. آیا جای دندان عقل کشیده شده را باید پر کنیم؟ خیر، جای خالی دندان عقل کشیده شده تنها در صورت ایجاد فضای زیاد و به صلاحدید دندانپزشک پر می‌شود. ۵. آیا دندان مصنوعی هنوز گزینه مناسبی برای جایگزینی دندان است؟ خیر، بریج‌های دندانی و کاشت ایمپلنت، روش‌های بهتری برای جایگزینی دندان محسوب می‌شوند. ۶. جای خالی دندان را با کامپوزیت هم می‌توان پر کرد؟ کامپوزیت برای پر کردن دندان‌ها کاربرد داشته و نمی‌تواند به‌طور کامل جایگزین دندان از دست رفته باشد. ۷. آیا روش‌های جایگزین دندان تحت پوشش بیمه هستند؟ پروتز‌های مصنوعی تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار ندارند؛ اما بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت ایرانیان حدود ۲۰ درصد از هزینه‌های درمان را برعهده می‌گیرند. ۸. جایگزین موقت برای دندان از دست رفته چیست؟ فلیپر به‌عنوان یک پروتز جزئی متحرک و جایگزین موقت دندان استفاده می‌شود. ۹. آیا ارتودنسی می‌تواند جای خالی دندان را پر کند؟ بله، با استفاده از ارتودنسی، دندان‌های شما حرکت می‌کنند و به‌تدریج جای دندان از دست رفته را می‌پوشانند.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها